Κηπευτικά Εσωτερικού Χώρου

Μπορεί το καλοκαίρι να πέρασε και τα τελευταία κηπευτικά στο μπαλκόνι να μαζεύτηκαν, όμως μην ανησυχείτε. Εκτός από τα μυρωδικά, μπορούμε να καλλιεργήσουμε και κάποια κηπευτικά, στις εύκρατες συνθήκες της κουζίνας. Βάλτε τα κοντά στο φως, μακρυά από το καλοριφέρ και τον φούρνο, τακτικό πότισμα και σίγουρα θα τα ξεγελάσετε, ότι είναι ακόμα καλοκαίρι ή τουλάχιστον ότι βρίσκονται σε συνθήκες θερμοκηπίου.  Δείτε πως:


Φρέσκα και Ξερά Κρεμυδάκια: Κόψτε το κάτω μέρος από τα φρέσκα κρεμύδάκια που κόψατε για την σαλάτα και φυτέψτε τα και δεν θα ξαναχρειαστείτε να ξαναγοράσετε φρέσκα κρεμύδια. Κόψτε το κάτω μέρος από τα κρεμυδάκια, αφήνοντας περίπου ένα δάχτυλο και κρατώντας την φουντίτσα, που στην συνέχεια θα βοηθήσει το κρεμυδάκι να ριζώσει. Πολύ σύντομα θα δείτε τα πρώτα φυλαράκια. Κόψτε και χρησιμποιήστε τα καινούρια κρεμυδάκια, κρατώντας τις ριζούλες για φύτεμα και θα έχετε πάντα κρεμυδάκια. Αν μάλιστα κόβετε μόνο το πράσινο μέρος, το φυτό σας θα συνεχίσει να βγάζει καινούρια φυλαράκια, χωρίς να χρειαστεί να φυτέψετε καινούρια ρίζα. Με τον ίδιο τρόπο φυτεύουμε τα ξερά κρεμύδια, κόβοντας με ένα μικρό μαχαιράκι και φυτεύοντας το κομμάτι του κρεμυδιού που περιβάλει την ρίζα.


Σκόρδα: Εξ ίσου εύκολα και τα σκόρδα, φυτέψτε τις σκελίδες με την μεριά της ρίζας προς τα κάτω, σε βάθος 2-3 εκατοστών μέσα στο χώμα, χωρίς να αφαιρέσετε την φλούδα και σε λίγες εβδομάδες θα δείτε τα πρώτα φρέσκα σκόρδα στην κουζίνα σας. Θέλει αρκετό νεράκι γιατί δεν αναπτύσει μεγάλες ρίζες που πάνε σε βάθος. Όταν τα φύλλα αρχίσουν να καφετίζουν είναι ώρα για την σοδειά.

Καρότα και πατάτες: Κόψτε ένα μεγάλο κομμάτι, από μια πατάτα που άρχισε να βγάζει ριζίδια. Βάλτε την κομμένη πατάτα σε ένα δοχείο με νερό, έτσι ώστε τα ριζίδια να καλύπτονται από νερό, αφήνοντας ένα μικρό μέρος έξω από το νερό. Με λίγο ήλιο γρήγορα θα βλαστήσει.
Με τον ίδιο τρόπο κόβουμε την πράσινη άκρη από τα καρότα και τα βάζουμε στο νερό, αφήνοντας την άκρη έξω από το νερό, που πολύ γρήγορα θα πρασινίσει βγάζοντας φυλαράκια.
Πάλι με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να καλλιεργήσετε παντζάρια και ραπανάκια.

Λεμόνια και Πορτοκάλια: Φυτέψτε τους σπόρους και θα δείτε μικροσκοπικά, τρυφερά δεντράκια να φυτρώνουν. Δεν θα βγάλουν καρπούς στην γλάστρα, αλλά είναι ωραία διακοσμητικά.

Καρπούζια και Πεπόνια: Φυτεύοντας τους σπόρους θα έχετε μια ωραία περικοκλάδα στην κουζίνα σας. Μπορείτε να τυλίξετε τους σπόρους σε χαρτί κουζίνας, που φροντίζετε να κρατάτε υγρό ή τους βάζετε πάνω σε μουσκεμένο βαμβάκι, μέχρι να βλαστήσουν.  Μετά μπορείτε να τους μεταφυτέψετε.  Είναι πολύ όμορφο φυτό που προσφέρεται για κρεμαστές γλάστρες.

Ανανάς: Όταν κόβετε τον φρέσκο ανανά, μην πετάξετε το πάνω κομμάτι με το φύλωμα. Αφαιρέστε την σάρκα του φρούτου γιατί σαπίζει στο νερό και βάλτε το σε ένα ρηχό δοχείο με νερό και σιγά-σιγά θα δείτε ένα εξωτικό φύλωμα να φυτρώνει. Μεταφυτεύεται και στο χώμα, αλλά μην περιμένετε καρπούς.  Η καρποφορία του ανανά πέρνει χρόνια.

Αβοκάντο: Πιο δύσκολο, θα χρειαστεί χρόνο για να βλαστήσει. Καθαρίστε καλά το κουκούτσι και αφήστε το 1-2 μέρες να στεγνώσει. Ξεφλουδίστε λίγο με ένα μαχαιράκι το κάτω μέρος της ρίζας και τρυπώντας το κουκούτσι με τρεις οδοντογλυφίδες, στερεώστε το σε ένα ποτήρι με νερό, έτσι ώστε η ρίζα από το κουκούτσι να καλύπτεται από το νερό. Μόλις δείτε το πρώτο βλαστάρι, αφήστε το να φτάσει τα 10-15 εκατοστά και κόψτε το στην μέση. Μετά από μερικές εβδομάδες θα δείτε περισσότερα βλαστάρια να φυτρώνουν. Στο μεταξύ οι ρίζες θα έχουν φτάσει τα 5-6 εκατοστά και τότε μπορείτε να το μεταφυτέψετε σε γλάστρα, όπου πλέον το περιποιείστε όπως ένα φυτό εσωτερικού χώρου.

Σημείωση: Τα φυτά που έχετε βάλει στο νερό, φροντίστε να τους αλλάζετε το νερό καθημερινά, γιατί μυρίζει. Σπόροι με σκληρό περίβλημα θα βλαστήσουν πιο γρήγορα, αν προηγουμένως τους μαλακώσετε σε νερό για λίγες ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την άποψή σας για το άρθρο αυτό. Μας ενδιαφέρει!
Στείλτε το σχόλιο σας, το οποίο θα δημοσιευθεί σε λίγες ώρες. Link προς την ιστοσελίδα σας, είναι δεκτά.

FOLLOW US

ΜΕΛΕΤΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟ INTERNET

ΜΕΛΕΤΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟ INTERNET
ΜΠΕΣ ΣΤΟ INTERNET ΜΕ ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΚΛΙΚ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Recent Posts Widget

ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ INTERNET

ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ INTERNET
Επαγγελματικές Ιστοσελίδες, Διαφημιστικά banner, Καλάθι αγορών