Τι μπορώ να κάνω με τα παλιά ρούχα και υφάσματα;

Τα υφάσματα, ανακυκλώνονται με πολλούς τρόπους. Είναι από τα πιο ευέλικτα υλικά, με άπειρες εφαρμογές. Ακολουθούν μερικές
  1. Αν είναι ρούχα (και παπούτσια), που φοριούνται ακόμη λίγο, τα βάζουμε σε μια τσάντα στο πορτ-μπαγκάζ και τα δίνουμε με την πρώτη ευκαιρία, στα παιδάκια στα φανάρια. Να ξέρετε, ότι τα ρούχα (και τα παιχνίδια) ίσως είναι από τα πολυτιμώτερα αποκτήματά τους, γιατί, αν τους δώσεις λεφτά, τους τα πέρνουν.
  2. Κόβουμε και κρατάμε τα σημαντικά κομμάτια π.χ. κουμπιά, πόρπες από τις ζώνες κ.λ.π., γιατί έχουν πολλές εφαρμογές στις κατασκευές και τις χειροτεχνίες, πέρα από το γεγονός ότι ξαναχρησιμοποιούνται, σαν κουμπιά ή σαν πόρπες. Μπορούμε να φτιάξουμε κοσμήματα από κουμπιά, να διακοσμήσουμε κορνίζες, φωτιστικά κ.λ.π.
  3. Κόβουμε και κρατάμε κομμάτια, με τα οποία μπορούμε να φτιάξουμε κάτι άλλο. Θα έχετε ίσως ακούσει, ότι μπορείτε να φτιάξετε μικρά τσαντάκια για το κινητό και τα κλειδιά, ενώνοντας 2 τσέπες από τζην και ράβοντας ένα κορδόνι για το κρέμασμα. 
  4. Τις ίδιες τσέπες από τζην ή άλλο ύφασμα, μπορούμε να τις ράψουμε ή να τις κολλήσουμε  σε μια επιφάνεια και να φτιάξουμε θήκες στον τοίχο ή στα ντουλάπια της κουζίνας, για λογαριασμούς, αλληλογραφία κ.λ.π. 
  5. Μπορούμε να φτιάξουμε τσάντες γυναικείες, νεανικές - εφηβικές αλλά και σχολικές για βιβλία των παιδιών, κόβοντας τα πόδια από τα παλιά ή ντεμοντέ τζην. Ράβουμε από κάτω τις τρύπες, περνάμε μια διακοσμητική ζώνη από τις θηλιές στη θέση της ζώνης και μια άλλη για το κρέμασμα, καρφιτσώνουμε, ράβουμε ή κολλάμε διάφορα διακοσμητικά επάνω και έτοιμη η τσάντα. Αν έχετε κέφια, μπορεί να της βάλετε και φερμουάρ ή κουμπί στο επάνω μέρος, να κλείνει.
  6. Από τα πόδια των παντελονιών μπορούμε να φτιάξουμε διάφορα τσαντάκια για τα  καλλυντικά, για τα ρόλλεϋ, που τυλίγουμε τα μαλλιά, για τα μαλλιά του πλεξίματος κ.λ.π.. Τίποτα περίτεχνο, απλές τσαντούλες με ένα κορδονάκι, που σφίγγει και κλείνει, που όμως βοηθάει να κουβαλάμε τις χτένες και τα σαμπουάν στα ταξίδια, να μην είναι χύμα στην βαλίτσα, να τακτοποιούμε διάφορα αντικείμενα, που δεν έχουν ποτέ τον δικό τους χώρο και πολλά άλλα.
  7. Φτιάξτε σάκκους με κορδονάκι για να κλείνουν, διακοσμήστε τους και κρεμάστε τους πίσω από την πόρταή από ένα χερούλι στο παιδικό δωμάτιο, για να βάζουν μέσα τα άπλυτά τους ... όοοοοταν κάνουν καθαριότητα οι μικροί σας δυνάστες.
  8. Από διάφορα κομμάτια υφασμάτων, μπορείτε να ταπετσάρετε άδεια πλαστικά δοχεία.  Το αγαπημένο μου καλαθάκι σκουπιδιών, πάνω στο γραφείο στο παιδικό δωμάτιο, για τα ξύσματα και τα μικρά χαρτάκια, έχει επένδυση από τζην και προέρχεται από πλαστικό με γιαούρτι του μισού κιλού.  Χρησιμοποιήστε συσκευασίες, όπως είναι τα στρογγυλά δοχεία από βούτυρο ή γιαούρτι (οι μεγάλες οι πλαστικές) ή παραλληλόγραμμα τάπερ από χαλβά ή γυαλίνα βάζα από μαρμελάδες ή ελιές ή μεταλλικά δοχεία από καφέ και αλλάξτε τους χρήση.  Φτιάξτε καλαθάκια απορριμάτων, θήκες για τα πιόνια από το σκάκι, κουτάκια ραπτικής για τις κλωστές κ.α..  Μπορείτε ακόμη, να ντύσετε κορνίζες, πίνακες με φελλό για το παιδικό δωμάτιο, φωτιστικά κ.λ.π. Ιδιαίτερα τα εμπριμέ γίνονται πολύ ωραίες επενδύσεις. Ένα μεγάλο κουτί παπουτσιών, ντυμένο μέσα - έξω με εμπριμέ από παλιό νυχτικό, είναι και όμορφο αλλά και μοναδικό και μπορεί να γίνει το τέλειο κουτί αναμνήσεων, με όλα τα "πολύτιμα" μικροπράγματα, που φυλάνε κατά καιρούς τα παιδιά.  Λίγο ύφασμα, λίγη κόλλα, μερικά συρραπτικά ή και λίγη βελόνα με κλωστή, μαζί με την φαντασία σας, μπορεί να κάνει θαύματα.
  9. Τέλος, αν δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα από τα παραπάνω, ανακυκλώστε παλιά σεντόνια, φανέλες και πετσέτες, κόβοντάς τα κομμάτια!  Κρατήστε τα γερά κομμάτια (ένα πανί δεν φθείρεται ομοιόμορφα) και φτιάξτε θαυμάσια πανάκια καθαρισμού και σφουγγαρόπανα, στην αρχή για το σπίτι και προς το τέλος για το αυτοκίνητο.
Σε επόμενες αναρτήσεις, θα βρείτε τέτοιες ιδέες με συγκεκριμένες οδηγίες για την κατασκευή τους.  Μέχρι τότε αυτοσχεδιάστε και πείτε μας και κάτι, που ξεχάσαμε να γράψουμε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την άποψή σας για το άρθρο αυτό. Μας ενδιαφέρει!
Στείλτε το σχόλιο σας, το οποίο θα δημοσιευθεί σε λίγες ώρες. Link προς την ιστοσελίδα σας, είναι δεκτά.

FOLLOW US

ΜΕΛΕΤΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟ INTERNET

ΜΕΛΕΤΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟ INTERNET
ΜΠΕΣ ΣΤΟ INTERNET ΜΕ ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΚΛΙΚ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Recent Posts Widget

ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ INTERNET

ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ INTERNET
Επαγγελματικές Ιστοσελίδες, Διαφημιστικά banner, Καλάθι αγορών